Vajon a napelem is belefér még a végén a felújításba?

Valami elképesztő mértékben képesek drágulni az építőanyagok. Az ember nem figyel oda és lám, egyik pillanatról a másikra már kétszeres árat kérnek valamiért, elképesztően rövid idő leforgása alatt. Ezt azért elég sokkos dolog egy olyan embernek lekövetni, aki éppen nyakig van az építkezésben. Kalkuláltunk eredetileg egy összeggel, amit aztán természetesen mindenféle korrekciós tényezővel még felfelé szoroztunk a kedvesemmel. De most már lassan ott tartunk, hogy ezt a keretet is kezdjük túllépni. Vajon belefér még a napelemes rendszer is a büdzsébe? Nagyon remélem… Találtunk egy olyan weboldalt, a Napelemrendszer.info-t, ahol amellett, hogy mindenre választ kaptunk, remek ajánlatokat is olvashattunk. Kár lenne érte, ha csúszna ez a projekt…

Mert hát amikor olvastuk a Napelemrendszer.info oldalon található információkat a napelemes rendszerekről, akkor már annyira elképzeltük és beleéltük magunkat abba, hogy ez milyen klassz lesz majd a mi tetőnkön is. És tényleg az lesz, csak egyáltalán nem bizos, hogy ez most eljöhet.

Szintén ezen az oldalon találtunk olyan konkrét összegeket, amik már megépült projektekből kerültek elő és nagyon jók ahhoz, hogy körülbelül lehessen saccolni, hogy mennyi lesz az annyi. Ezek alapján pedig sajnos az a szomorú felismerésünk volt a párommal, hogy egyáltalán nem biztos, hogy most ezzel a lendülettel még a napelem is felkerülhet a tetőre az idén.

Pedig most tudtuk meg azt is, természetesen a Napelemrendszer.info jóvoltából, hogy már akár 7-8 év is elég lehet ahhoz, hogy megtérüljön a befektetés és a ráfordított összeg visszajöjjön. Onnantól kezdve pedig tudjátok mi a helyzet: ingyen van a villamos energia. Ez szerintem akkora előny, hogy igazán nagy luxus lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget. Hiszen ki ne akarná azt, hogy ne kelljen fizetni az áramért?!

Ezek a rendszerek úgy épülnek ki, hogy amit felhasználunk a háztartásban akkor, mikor megtermelődik az elmegy a házba, viszont ami többlet energia keletkezik, az visszamegy a hálózatba. Ennek az az oka, hogy az energiát nagyon nehéz veszteségmentesen tárolni, sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldás, hogy továbbmegy oda, ahol éppen szükség van rá. Amikor pedig mondjuk éjszaka van, akkor a napelemes háztartás is a hálózati villamosságot fogyasztja. Így marad körforgásban az, hogy használjuk is és töltsük is vissza az energiát a rendszerbe. Ennek pedig az is lehet a végeredménye, hogy a szolgáltató fizet nekünk azért, hogy energiát adunk másoknak, helyettük.

Kérlek titeket, drukkoljatok, hogy ne emelkedjenek tovább az építőanyag árak és akkor a következő cikket talán már arról fogom tudni írni, hogy milyen klassz is az élet napelemes rendszerrel a tetőnkön. Addig meg mindent el tudtok olvasni előre a Napelemrendszer.info weboldalon – már ami érdekelhet benneteket a témában.