Ilyen épitőipari árak mellett, csak álmodozhatok egy új lakásról

Saját vagy bérelt?

Elég régóta élek albérletben, aminek természetesen előnye is van, de megannyi hátrányt is fel tudnék sorolni. Én inkább azt a tábort erősítem, akinek ideiglenes megoldásnak megfelelő, de szeretnék majd a jövőben egy saját házat vagy lakást venni, vagy akár építeni. Bár utóbbi, a magas építőipari árak miatt, annyira nem elképzelhető még. A közvetlen környezetemből tudom, hogy nem kevés pénz megy el egy családi ház építése során. Az egyik barátnőmék éppen most vannak benne ebben a folyamatban, és ő is csak panaszkodik, hogy egyes építőipari alapanyagok milyen sokba kerülnek. Persze, számítottak rá, hogy nem lesz olcsó mulatság az építkezés, de ez még őket is megdöbbentette. Mindenesetre én azért serényen gyűjtöm a pénzem és teszem rendszeresen félre, hogy egyszer majd egy szép napon, az én álmom is megvalósulhasson és egy szép kis ház tulajdonosa lehessek. Ehhez azonban már most elkezdtem megteremteni az alapokat, vagyis rendelkezem lakáscélra felhasználható megtakarítással. Ehhez a Pannon-Safe Kft – Pénzügyeink biztonságban biztosítási alkuszhoz fordultam segítségért. Már más ügyben rendelkezésemre álltak, és akkor meg voltam elégedve mindennel, így amikor a lakástakarék mellett döntöttem, akkor is előtte felkerestem a https://www.pannonsafe.hu/ weboldalt. Az elején csak tájékozódtam a lakástakarékról, mint fogalomról, a lehetőségekről, iletve arról, hogy mi szól mellette és mi az, ami esetleg ellene szólhat.

Jobb felkészültnek lenni – mit érdemes tudni a lakástakarékról?

Végül az győzött meg igazán, hogy ez egy amolyan biztonsági hálóként funkcionál, vagyis az én szememben legalábbis aképpen. Gondoljunk csak bele, bármikor bekövetkezhet valamilyen váratlan esemény (nem kell nagyon a múltba tekinteni, ilyen pl. a koronavírus-járvány is), amelynek következtében megszűnik az állásunk, vagy gazdasági válság alakul ki. Ilyenkor igazán megnyugtató tudni, hogy rendelkezünk némi megtakarított pénzzel. Ráadásul hazánkban folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, és a magyar átlagjövedelemhez képest már így is túl magas áron juthatunk hozzá egy lakáshoz. Éppen ezért célszerű elgondolkodni a lakástakarékon. Ami igazán előnyös benne, hogy akár a közeli hozzátartozóink pl. gyermekeink is felhasználhatják, íg támogathatjuk őket a saját otthonuk megteremtésében is. Engem ez egyelőre nem érint, tekintve, hogy még nincsenek gyerekeim, illetve egyelőre saját házra gyújtök, de az mindenképpen tetszett benne, hogy széles körben felhasználható, és a megtakarítási idő lejártával alacsony hitelkamatú lakáskölcsönhöz juthatunk hozzá általa. A megtakarítási összeg és futamidő pedig személyre szabható, vagyis mi dönthetjük el, hogy mennyi pénzt szeretnénk, vagy tudunk félretenni havonta. Ráadásul akár még évi kamatbónuszhoz is hozzájuthatunk.

A Pannon-Safe Kft – Pénzügyeink biztonságban weboldaláról azt is megtudhattam, hogy mire lehet és mire nem lehet felhasználni a lakástakarékot. Nem használható fel melléképület létrehozására és felújítására, haszonélvezeti jog megvásárlására és nyaralóház vásárlására vagy felújítására. Ugyanakkor fel tudjuk használni:

  • telek, új/használt ingatlan megvásárlására, cseréjére;
  • ház-, és lakásépítésre;
  • házrész, garázs, kert, terasz építésére;
  • lakáskorszerűsítésre;
  • energetikai korszerűsítésre (pl.: napelemek telepítése, elektromos fűtés kialakítása)
  • lakásfelújításra;
  • nyílászárók cseréjére;
  • építőanyagok, eszközök beszerzésére;
  • meglévő lakáshitel kiváltására;
  • önerő kiváltására.

Én nem bántam meg, hogy pár hónapja amellett döntöttem, hogy létrehozok egy megtakarítást ilyen célra. Ahogy azt sem bántam meg, hogy a Pannon-Safe Kft – Pénzügyeink biztonságban csapatához fordultam segítségért, tanácsért. Ha neked is vannak még kérdéseid, kétségeid ezzel kapcsolatban, akkor hozzájuk bátran fordulhatsz tanácsért.