Alig kezdődött el az építkezés, már mentem is a Fogászati Klinikára

Aki építkezett már valaha, az tudja, hogy micsoda odafigyeléssel jár az egész. Elsőként megtalálni a tökéletes telket, ahol hosszú évekig szeretnénk élni. Milyen maga a telek, a környék, kik a szomszédok. Milyen az infrastruktúra, a tömegközlekedés, van-e bicikliút. Milyen a levegő? Nem zavarja-e a nyugalmat valami közelben lévő üzem vagy gyár? És ez még csak a telek kérdése. Aztán itt van az egész tervezése, és a legidőigényesebb rész, a kivitelezés. Nemrégiben mi is nagy fába vágtuk a fejszénket, építkezésbe fogtunk ugyanis. Aztán viszont jött egy nem várt dolog is, ami miatt fogorvoshoz kellett mennem.

Aki dolgozik és mellette építkezik, annak minden perce ki van számolva. Nem baj ez, hisz általában belekalkulálja az ember ezt is, amikor tervez. Nekem viszont egy újabb dolog is közbejött, a fogkő. A fogkő eltávolítás ár is fontos szempont, ha rendelőt választ az ember, de vannak más nagyon fontos tényezők is.

A Fogászati Klinikán, Budapesten a Kacsa utcában profi szakemberekkel találkoztam. Egy ismerősöm ajánlotta ezt a magánrendelőt. Itt jó kezekben leszel – mondta, én pedig hittem neki. Milyen jól is tettem.

A fogkővel egyébként sokan úgy vannak, hogy hát nem árt az semmit. Meg hogy minek leszedetni, mikor mindig újra képződik. Ez nem feltétlenül igaz, de az semmiképp, hogy csak esztétikai dolog lenne a létre. A fogkő hosszú távon káros lehet az ínyünkre, fogainkra, súlyos, komoly problémákat okozhat. Ezt azonban meg lehet előzni a fogkő eltávolítással. A Fogászati Klinikán ezt is profi szakemberek végzik, speciális eszközökkel.

Maga a fogkő egyébként a nyálból kivált anyagokból alakul ki. Magas a kalciumtartalma, de nem csak az, hisz baktériumcsírák vannak benne, amik aztán szétterjedhetnek az egész szervezetben, gyengítve azt. A fogkő valóban újratermelődik, de nem mindegy, hogy mikor. Aki gondosan ápolja fogait, ínyét, ott sokkal később várható az újraképződés. A fogkő eltávolítás ára egyébként megtalálható a fogorvosbudapest.info oldalon, mint ahogy minden kezelés, minden beavatkozás ára. Részletes a lista, itt nem utólag derül ki, hogy mennyibe is került a kezelés. Az ár mellett az is fontos, hogy hogy zajlik maga a folyamat.

Zsibbasztózselé, ez az első lépés, ha valakinek pedig még ennek ellenére is fáj a fogkő eltávolítás, akkor érzéstelenítő injekciót is kaphat. Ezután a dentálhigiénikus egy ultrahangos készülék segítségével eltávolítja a fogkövet. Egyébként nem kell aggódnia annak sem, akinél a gondos, alapos szájápolás ellenére két-három havonta újraképződik a fogköve. Hisz ez genetikai dolog is egyben. Mindenesetre az ultrahangos készülékkel eltávolítják a fogkövet, ha van még elszíneződés, akkor azt is egy magas nyomású kis eszközzel és nagyon finom por állagú sóval úgymond lesúrolják és ezután a fog kap egy pasztát. Ami védi is a külső dolgoktól és simává teszi. És voltaképp ennyi az egész.

Nem bántam meg, hogy a Fogászati Klinikához fordultam. Hisz a megbeszélt időpontban el is kezdődhetett a kezelés, nem kellett várakoznom feleslegesen. Végig tudtam, hogy mi történik, ha fájdalmat éreztem, szóltam és végeredményben egy teljesen pozitív élménnyel távoztam. Plusz sok-sok jó tanáccsal, amit a mindennapjaimba beépítve lassíthatom az újabb fogkövek képződését.

Az építkezés pedig kibírta ezt a pár órát nélkülem, a napirendemet sem kellett annyira felrúgni. Ezért ajánlom én is azóta mindenkinek a Fogászati Klinikát, Budapesten, a Kacsa utcában.