Alapítsunk kft-t!

Az egész a házfelújítással kezdődött. Vettünk egy külvárosi családi házat, ami minden szempontból megfelelőnek bizonyult, azonban meglehetősen régi volt. Az előző lakók évekkel ezelőtt kiköltöztek már belőle, ezért viszonylag hosszabb ideje állt üresen. Sok munka várt még ránk, mielőtt beköltözhettünk volna. A felújítás nagy részét a férjem saját kezűleg, barátainak segítségével oldotta meg. Csak akkor hívtunk munkásokat, ha valamihez feltétlenül szükséges volt. Úgy tűnt, hogy nagyon jól haladnak a munkálatok, azonban az építőanyagok beszerzésével mindig nehézségek adódtak. A fiúk sokat bosszankodtak, mert nagyon nehezen lehetett beszerezni az építőipari kellékeket, az építőanyagok drágák voltak és sok helyen hiány volt belőlük. Időnként fel kellett függeszteni az építkezést, mert egy-egy anyagra vártak. Egy ilyen kényszerű szünetben meghívtuk az egész baráti társaságot régi otthonunkba, hogy megköszönjük nekik az eddigi segítséget, és kicsit kikapcsolódhassanak a sok munka mellett. Hiába tartottak pihenőt, a beszélgetés valahogy mégis mindig visszakanyarodott a házfelújítás és az építőanyag beszerzés témájához. Néhány sör után az egyikük felvetette: mi lenne, ha alapítanának egy építőanyag forgalmazással foglalkozó kft-t?

Arra számítottam, hogy nagy nevetés fogadja majd az ötletet, azonban a többiek meglepően komolyan vették. Rákerestünk a neten a kft alapításra. Hamarosan találunk is egy weboldalt, amelyen mindent megtudhattunk a cégalapításról. Az oldal neve grossoffice.hu volt. A főoldalon, ahogy egy kicsit lejjebb görgettünk, rögtön a cégalapítással kapcsolatos leggyakoribb hibák felsorolásába botlottunk. Ez mindenkinek felkeltette a figyelmét, és érdeklődve nézelődtünk tovább. Nemsokára egy nagyon hasznos összehasonlítást találtunk, amelyben megmutatták, melyek a bt (betéti társaság) és a kft (korlátolt felelősségű társaság) előnyei és hátrányai. A cégalapítás általános feltételeiről is olvashattunk. Naprakész információkkal szolgált a honlap: nem évekkel ezelőtti, hanem a mai körülményeket, szabályokat és feltételeket tüntette fel. Részletesen és érthetően leírták, milyen feltételeknek kell megfelelnie, mire lesz szüksége a tagoknak és az ügyvezetőnek. Fontos például, hogy a cégalapításban részt vevő személyek ne legyenek eltiltva. A kft alapítás egyik első lépése, hogy a tagoknak be kell mutatniuk személyes okmányaikat egy ügyvédnek. Ha nincs saját ügyvédünk, a weboldal abban is tud segíteni, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert.

Figyelni kell arra, hogy az okiratok érvényesek legyenek, és legyen nálunk személyi igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító jelet tartalmazó kártya. A személyi kiváltható jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Amire még feltétlenül szükség van, az egy jogszerű székhely. A grossoffice.hu szerencsére székhelyszolgáltatással is foglalkozik, így egyben ezt is elintézhetjük általuk. A későbbiekben pénzügyekről is szó esik, ezesetben szintén érthető magyarázatokkal ellátva. Olvashattunk arról, hogy mennyi a minimális jegyzett tőke, amelyre szüksége lesz egy vállalatnak az induláshoz, milyen költségekre számíthatunk a cégalapítás során, illetve az alapítás menetét is ismertették. A cég nevének megfelelő kiválasztása fontos szerepet játszik az indulásnál, ezért készítettek egy erről szóló bejegyzést.

Miután mindent elolvastunk a kezdőoldalon, a “kft alapítás info” elnevezésű részt nyitottuk meg. Itt részletesen tájékozódhattunk a kft alapítás feltételeiről, költségeiről, előnyeiről, hátrányairól, az alapítás folyamatáról, az ügyvezető kiválasztásáról, egyszemélyes és többszemélyes kft alapításáról, és még sok más hasznos információt is megtaláltunk. A baráti beszélgetés ilyen módon komolyra fordult, és a “kapcsolat” alcímre kattintottunk, hogy megnézzük, milyen módon léphetünk kapcsolatba a céggel saját vállalkozásunk megalapítása érdekében. Számos lehetőség állt a rendelkezésünkre: székhelyszolgáltató irodák és ügyfélfogadó irodák Budapesten és vidéken egyaránt megtalálhatók. Ezeknek a pontos címét is mind feltüntették, valamint térképen is bejelölték. Az összes irodához tartozik telefonszám, valamint központi számok is hívhatók. Továbbá online üzenetet is küldhetünk a cégnek, melyet a központi irodába továbbítanak. Ezt igen egyszerű megtenni, csak egy adatlapot kell kitölteni hozzá a nevünkkel, telefonszámunkkal, email címünkkel; és már írhatjuk is az üzenetet.

Nagyon örültünk, hogy rátaláltunk erre a weboldalra, mert sokat segített a kft alapításban. Egy helyen számos hasznos információt találtunk meg általa, felhívta a figyelmünket a leggyakoribb hibákra, és tájékoztatott a lehetőségekről. Véleményem szerint elsősorban azok számára lehet hasznos, akik cég alapítását tervezik; de ugyanakkor azoknak is sok segítséget nyújthat, akiknek csupán információkra van szükségük cégek működésével kapcsolatban.