A növekvő építőanyag árak mellett napelemről csak álmodozhatok

Már legalább két éve építjük a családi házunkat és még mindig nincs vége. Arról már meséltem nektek korábban, hogy mennyire nagy szerepe van az építőanyagoknak egy építkezés során. Hiszen nélkülük ház sincs, nem igaz? Jelen időszak helyzete, miszerint folyamatosan emelkednek az építőanyag árak, sajnos nem kedvez annak, hogy belátható időn belül befejezzük. Már számos dologról így is lemondtam, hogy spóroljunk a költségeken. De egy valamiről nem fogok: a napelemekről!

A napelem rendszerek jellemzőinek már régen – még az építkezés megkezdése előtt – utánanéztem a https://napelempalyazatok.hu/ oldalán. Én magam is igyekszek környezettudatosan élni, úgy, hogy minél kevesebb kárt okozzak a Földön. Szeretném, ha az energiafogyasztásunk is környezetbarát, takarékos és hatékony lenne. Ez indokolja a lelkesedésem.

Napelem rendszerek finanszírozása okosan

Ugyan a házunkra belátható időn belül még nem fog tető kerülni, de jó időben képbe kerülni a napelem rendszerek tulajdonságaival kapcsolatban. Megfelelő tervezéssel tényleg 0 Ft-ra lehet csökkenteni az áramszámlát. Ahogy mondtam, a házépítés így is alaposan lecsökkenti a bankszámlánkon szereplő összeget, ezért arra gondoltam, hogy a napelem rendszerek telepítésének költségeit próbálom állami támogatás igénybevételével kifizetni. Most ráadásul pályázni is lehet. A VEKOP-5.2.1-17 0%-os MFB hitel keretében minimum 500.000, maximum 5.000.000 Ft kamatmentes hitel igényelhető, melyet korszerűsítésre lehet fordítani. Ezek mind a lakóházak energiahatékonyabbá tételét célozzák. Így felhasználható napelem rendszerek, napkollektorok, hőszivattyúk beépítésére, nyílászárók cseréjére és hőszigetelésre is. A hitel összegét legfeljebb 20 éves futamidőre lehet felvenni és 10% önerő megléte szükséges a pozitív hitelbírálathoz.

A napelem rendszerek típusai

A napelem rendszerek vonatkozásában két típus érhető el: a szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló típus. A szigetüzemű rendszer sajátossága, hogy a napelem rendszerek által megtermelt, de fel nem használt áram egy akkumulátorban kerül tárolásra. Így olyan időszakokban, amikor nem süt eleget a nap vagy éjszaka van, az akkumulátor szolgáltatja az áramot. Egyedüli hátránya az az, hogy az áramszolgáltatótól teljesen leválasztva működik. Így amennyiben valamilyen hiba adódik, egyáltalán nem lesz a házban áram.

A másik, a hálózatra visszatápláló típus a megtermelt, de felhasználásra nem kerülő áramot az áramszolgáltatónak “küldi vissza”, így amikor nincs lehetősége a napelem rendszereknek arra, hogy áramot termeljenek, a vezetékes áramból kapnak a háztartási gépek és a lámpák is. A legtöbb napelem rendszer telepítő ez utóbbit szokta ajánlani a háztartásokba.

Ennyi mindenre jó egy helyszíni felmérés

Ugyan ott még nem tartunk, de már alig várom, hogy végre kijöjjenek felmérni a ház adottságait, hiszen ez nagyon fontos a megfelelő tervezés és kivitelezés érdekében. Ilyenkor annak járnak utána, hogy milyen a tető dőlésszöge, a ház tájolása, meg persze annak, hogy elbírná-e egyáltalán a napelem rendszerek súlyát a tető. A régi palatetőkre például nem szabad telepíteni a pala veszélyes volta miatt. Megnézik továbbá azt is, hogy beárnyékolja-e valami a házat, milyen, mekkora és hány darab napelemre van szükség. meghatározzák továbbá az inverter típusát és arról is kikérdezik a megrendelőt, hogy mikor és mennyi áramot szokott használni a család.

Elméletben már mindent tudok a napelem rendszerekről. már csak az hiányzik, hogy végre a gyakorlatban is elkezdődhessen a telepítésük. Addig azonban építőanyag akciókra vadászok, különben sohasem fog felépülni a házunk, ha így haladunk.