A napelemes rendszereknél az inverter is fontos kérdés

Amikor azt halljuk, hogy napelem, sokan még mindig a napkollektorra gondolnak. Ez a nap hőenergiáját hasznosítja, a napelem viszont teljesen mást. A nap energiáját egyenárammá alakítja, amit aztán egy berendezés váltóárammá alakít, melyet már a háztartásban lehet használni. Ez pedig a napelemes inverter.

Az inverterek sokféle típusban, teljesítménnyel állnak rendelkezésre és mindig össze kell ezt hangolni magával a napelemes rendszer egészével. Az első lépés természetesen nem a napelemes inverter kiválasztása, hanem magának az egész rendszernek a megtervezése. Ehhez a napelemesrendszerek.info kiváló segítséget nyújt, az ország minden régiójában elérhető szolgáltatásokkal, szakemberekkel.

Sokan már meglévő épületükre szereltetnek napelemet, mások már az építkezés folyamán gondolkodnak ilyen rendszerben. Sőt, egyre gyakoribb, hogy az új házak már nemcsak napelemmel rendelkeznek, hanem hőszivattyúval is. Igazán környezetbarát megoldások ezek, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy megéri a beruházás, a költségek. Az ingatlan értékét természetesen növelik az ilyen környezetbarát technológiák, amelyek mindemellett a költségeket is csökkentik.

A napelemes inverter kérdésében érdemes szakértő tanácsot kérni, hisz ennek típusa, teljesítménye nagymértékben hozzájárul a rendszer sikeres vagy épp sikertelen működéséhez. A márkás, minőségi termékek természetesen drágábbak, azonban ezek teljesítménye nagyobb és megbízhatóbb. Az élettartamuk hosszabb és ami még fontos, hogy a szervizháttér is kiépített. Ezek a biztonsági tényezők teszik ideális választássá a minőségibb napelemes invertereket.

A napelemes inverter mellett fontos a rendszer egészének alapos megtervezése. Ehhez szükség van a háztartás energiaigényére, ami egy új épület esetében nem is olyan könnyű. Hisz aki egy társasházi lakásból költözik családi házba, bár alapul veheti, hogy a lakásban mennyi áramot fogyasztott a család, azonban ez csak irányt mutat. Sok olyan dolog fogyaszt ugyanis áramot egy családi házba, ami nincs a lakásban. Például a fűnyíró, a szivattyú, ha van, vagy akár a garázsban található eszközök, berendezések. A társasházi lakástól nyilván egy családi ház nagyobb, több a szoba, a klíma, a lámpák. Ezeket tehát érdemes alaposan átgondolni.

Ha ugyanis alulméretezett a rendszer, akkor nem fogja ellátni a háztartásunk energiaigényét, és továbbra is fizethetünk valamennyi villanyszámlát. A rendszer egyébként bővíthető, de csak egy bizonyos határig. Ez a határ pedig a napelemes inverter teljesítménye. A plusz napelemek felszerelésére tehát van lehetőség, azonban az inverter lecserélése igen költséges.

Épp ezért ajánlott alaposan átgondolni, megtervezni az egész rendszer. Aki tehát építkezik és ilyesmiben is gondolkodik, kezdje a napelemesrendszerek.info-nál. Itt mindent megtalál, és tanácsokat is kaphat a rendszer működéséről.